Care erau sacrificiile din sistemul ceremonial pe care îl practicau evreii?
Existau mai multe jertfe. Unele aveau caracter permanent (arderea de tot necurmată) iar altele erau ocazionale – cauzate de un păcat săvârşit.
La sărbători speciale se aduceau jertfe speciale – de exemplu la marea zi a Ispăşirii se aduceau mai multe jertfe şi se foloseau şi doi ţapi (unul pentru Domnul şi unul pentru Azazel – Leviticul 16)
Arderea de tot necurmată (Exod 29:38-46):
– Doi miei de un an: unul dimineaţa şi unul seara (la apus)
– 1/10 parte efă de făină frământată în ¼ hin de untdelemn de măsline şi ¼ hin de vin
– 1/10 efă = 1 omer = 2,20 litri
– ¼ hin = 0,9175 litri (un hin = 3,67 litri)
– Tot animalul era consumat pe altar
Arderea de tot de bunăvoie (Levitic 1:1-17):
– Viţel, miel sau turturele (porumbei)
– Viţelul era jupuit, tăiat în bucăţi
– Măruntaiele şi picioarele erau spălate
– Altarul era stropit cu sângele jertfei
– Tot animalul era consumat pe altar
– La păsări guşa şi penele erau aruncate, aripile erau frânte iar sângele curgea
Jertfa de mâncare – I (Levitic 2:1-3):
– Din floarea făinii, untdelemn şi tămâie
– Să le aducă la preot
– Preotul să ardă un pumn din făină, untdelemn şi toată tămâia ca aducere aminte
– Este un dar trecut prin foc – mistuit
– Ce rămâne de la jertfă este pentru preoţi
Jertfa de mâncare – II (Levitic 2:4-16):
– Turte nedospite din floare de făină frământate cu untdelemn şi sare (coapte în cuptor, tigaie sau pe grătar) şi plăcinte nedospite unse cu untdelemn
– Să fie frânte şi să se toarne untdelemn peste ele (fără aluat sau miere)
– O parte să fie dată preotului şi el să o aducă pe altar şi să o ardă – mistuită
– Ce rămâne să ia preotul
Jertfa de mâncare – III (Levitic 2:4-16):
– Din cele dintâi roade: spice verzi, prăjite la foc şi boabe noi pisate
– Se toarnă untdelemn peste ele şi se adaugă tămâie
– Preotul să ardă o parte din boabe şi din untdelemn şi toată tămâia
– Un dar mistuit de foc
Jertfa de mulţumire (Levitic 3:1-17):
– Din vite oi sau capre – fără cusur
– Parte bărbătească sau parte femeiască
– Să pună mâna pe capul jertfei şi să stropească sângele pe altar
– Preotul să ardă pe altar: grăsimea, coada …, grăsimea care acopere măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de măruntaie, cei doi rinichi şi grăsimea de pe ei, de pe coapse, şi prapurul ficatului, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi.
– Toată grăsimea este a Domnului
Jertfa pentru păcat (Levitic 4:1-35):
– Privea păcatele din neştiinţă:
– Preoţii – aduceau un viţel
– Toată adunarea – aducea un viţel
– Căpeteniile – aduceau un ţap
– Un om din popor – jertfeau o iadă sau mieluşea (două turturele sau doi pui de porumbel = jertfă de ispăşire + ardere de tot, sau 1/10 parte dintr-o efă de făină – fără untdelemn sau tamâie ca dar de ispăşire)